De rechtzaak

10-1-2008
Om 9 uur zou ’t proces tegen Reynders beginnen,dus zorgden wij dat we om 8.50uur in Genk waren en daar stonden al veel van Timothy’s vrienden en klasgenoten op ons te wachten. Dank jullie wel, jongens en meisjes voor de steun, echt geweldig dat jullie er waren. Het gerechtsgebouw was voor ons Nederlanders ’n complete verrassing; geen detectiepoortjes, geen parketpolitie die alles nakijkt en je fouilleert, niets van dat alles, je kunt gewoon doorlopen de rechtszaal in en ga maar ergens zitten. De hele ochtend liep iedereen zomaar in en uit!
De eerste tijd dat we daar zaten hebben we met verbijstering naar het hele schouwspel gekeken: we moesten opstaan toen de Rechter.de Procureur de Konings en de Griffier binnen kwamen, daarna zaten we te wachten tot de rechtszaak zou beginnen. Ik vermoed dat ze al zeker een halfuur bezig waren, voordat wij door hadden dat ze allang begonnen waren! Er waren héél véél advocaten die om elkaar heen dansten als verliefde kraanvogels, af en toe ging er één of twee naar voren,naar de rechter waar dan wat onverstaanbaars gezegd werd, maar wat steevast eindigde met: uitspraak op 31 januari. En dan werd de dans weer even wat heviger, werden er veel handen geschud, schuifelde een bode wat doelloos heen en weer, en ondertussen gaat de rechter gewoon door met de volgende zaak. Af en toe verhief de rechter z’n stem als er iemand zelf in persoon z’n zaak toelichtte met behoorlijk belachelijke smoesjes zoals “ik reed 155km per uur,want ik moest nodig plassen”waarop de rechter zei “en daarom gaat u helemaal naar Leuven?” Of tegen ’n man die’n bekeuring had vanwege het inrijden van een straat alleen voor bestemmingsverkeer,en als reden opgaf dat dat veel korter is en de benzine is al zo duur! Daarop ontspint zich een complete discussie over de hoge benzineprijs. In Nederland is dit ondenkbaar. En de klucht bereikt een hoogtepunt met ’n vrouw die bij haar appartement fout parkeert en daar de gemeente de schuld van geeft.De rechter geeft ’n prachtig voorbeeld; hij is op de Bati bouw en daar verleidt ’n pitspoes in monokini hem tot de aankoop van een prachtig zwembad.Als een paar weken later de verbaasde werkmannen bij zijn appartement aan bellen met de vraag waar hij het zwembad wil hebben, zegt hij graaf maar ’n gat in de weg. Met alle respect voor de rechter, maar als hij’n carrièreswitch wil maken, weet ik zeker dat hij het ver kan schoppen als cabaretier. Eindelijk om 10.45 uur kwam Reynders advocaat opdagen, alle zaken op één na waren al behandeld.De rechter deed deze zaak nog even snel en zei toen dat hij nog één heel zware zaak had, en dit graag met een helder hoofd ging doen en daarom even pauze nam, hetgeen natuurlijk heel verstandig is.De rechter met zijn gevolg verdween achter gesloten deuren en ook Reynders en Timothy’s advocaat verdwenen ergens naartoe. En wij allemaal maar in spanning aan het wachten, helaas moest Larissa om 11 uur op school zijn, dus zij heeft daar twee uur voor niets gezeten, maar zal s ávonds wel heel verbaasd zijn geweest toen ze van vrienden het vervolg hoorde. Eindelijk kwam iedereen weer terug en de advocaat van Reynders kreeg het woord, en daar hoorden we tot onze verbijstering dat Reynders zijn fout volledig erkend, hij had een beoordelingsfout gemaakt en Timothy niet gezien!!!! De rechter vroeg nog “en dat met zo druk verkeer” Ja, meneer Reynders is misschien wat afwezig of in gedachten geweest!!!!!!!

REYNDERS IS GEWOON ‘N LAFAARD, VEROORZAAKT ZO’N ONGELUK, LIEGT ALLES BIJELKAAR EN VINDT ’T NIET DE MOEITE WAARD OM IN PERSOON VOOR DE RECHTER Z’N EXCUSES TE MAKEN. WAT EEN *******************SMOES

Daarna Timothy’s advocaat die bood de rechter het fotoboek aan en de tekst die ik voor had willen lezen, maar nu Reynders er toch niet was had dat geen zin. De rechter heeft toegezegd om het met aandacht te lezen en te bekijken en daar hebben wij vertrouwen in. Verder bleek dat omdat er op 31-12-2008 een schikking met AXA is getroffen wij verder geen partij meer zijn, en dat daardoor Reynders waarschijnlijk een lagere straf krijgt. Dat wisten wij niet, wij dachten dat nu AXA erkend heeft dat het een ongeluk met de dood tot gevolg ,dat ook zo door de rechter beoordeeld zou worden. Als wij dit geweten hadden dan hadden we niet getekend, want dat Reynders gestraft wordt is voor ons het allerbelangrijkste. En daarvoor vertrouwen wij nu op de rechter, die volgens ons alleen maar zo droogkomisch kan zijn omdat hij héél goed naar mensen kijkt en luistert. Bij zijn oordeel gaan wij ons neerleggen.
Ik heb Timothy’s vrienden beloofd om de tekst die ik wou voorlezen op de site te zetten, dus die volgt hierna. REACTIES ZIJN VAN HARTE WELKOM.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geachte Rechtbank

Graag wil ik u vertellen wat er allemaal gebeurd is vanaf 29-11 -2006, want voor u ligt het dossier van wat een heel gewoon auto ongeluk lijkt maar het niet is. Reynders heeft een beoordelingsfout gemaakt, hij zei tegen een getuige direct na het ongeluk: Ik dacht dat het nog wel kon!! Dat kan ons allemaal overkomen, maar even later, terwijl zijn slachtoffer in een brandende auto lag te kreunen en in ernstig levensgevaar werd afgevoerd, wijzigde Reynders zijn verklaring al, ten gunste van zichzelf: “Ik heb hem niet gezien!” De volgende ochtend ging de leugen nog veel verder: Reynders gaf zijn slachtoffer de schuld!!!!! En nog was dat niet genoeg, na 6 dagen kreeg ik Reynders aan de telefoon, hij was zo blij dat Timothy nog leefde en hij beloofde dat er alles aan zou doen dat alles goed kwam voor Timothy. Wetende dat hij er al alles aan gedaan had om ’t moeilijker te maken. Op 11 december keek Reynders Timothy, die nog steeds in levensgevaar was, recht in de ogen en zei: Het was mijn schuld, maak je geen zorgen, ik zorg dat alles goed komt voor jou, ik ben goed verzekerd. En Reynders wist dat hij loog! Bij het afscheid zei Reynders over de vele en erg zichtbare littekens dat hij dat wel stoer vond! Wij, Timothy en zijn familie waren zwaar geschokt: sinds wanneer zijn littekens stoer? Wij waren verbijsterd door alle gebeurtenissen, en de enige reden die wij, inclusief Timothy, konden bedenken voor Reynders zijn gedrag was, dat hij er financieel beter van wilde worden. Welke veroorzaker van zo’n zwaar ongeluk begint tegen zijn slachtoffer over zijn eigen financiële schade en verlies van zijn dure Range Rover Daarna hebben we niets meer gehoord van Reynders. Belgen zeiden dat Reynders alleen maar wat van zich had laten horen om goed voor de dag te komen op de rechtbank. Wij hebben tot op heden niets gehoord van Reynders, en van AXA pas nadat vrienden van Timothy een posteractie hadden gehouden, toen werd er gedreigd dat ze de zaak zouden vertragen, dat was 9 maanden na ’t ongeluk. 10 Maanden na ’t ongeluk hebben ze afstand van Reynders genomen, aansprakelijkheid aanvaard en erkend dat Timothy door dit ongeluk overleden is. De volgende tekst heb ik geschreven en naar AXA gestuurd om hun te laten weten dat het over mensen gaat, ik had ‘t ook naar Reynders willen sturen, maar zag er ’t nut niet van in, ik wil het graag hier voorlezen.

U weet niet wat het is als:

-de politie ‘s avonds aan de deur komt, met de mededeling dat je zoon zwaargewond in ’t ziekenhuis ligt

-je hem zwaar beschadigd ziet liggen

-zijn bovenbenen zo dik van de bloedingen zijn, dat je denkt dat zijn onderbenen eraf zijn

-er de hele nacht aan hem geopereerd wordt

-de doktoren je niets kunnen vertellen,omdat ze alleen maar bezig zijn met”damagecontrol”

-je maar 2 keer per dag ’n half uurtje bij hem mag zijn

-je hem niet aan durft raken, bang om hem pijn te doen, en hem daarna ook nooit meer aan hebt durven raken

-je hem ziet lijden, en niets kunt doen

-je bang bent dat hij zich verslikt, want de binnenkant van z’n gezicht is één grote holte

-je hoort dat hij ‘n lek in het hersenvlies heeft, waardoor hersenvocht naar buiten lekt, en er dus gemakkelijk ’n infectie naar binnen kan

-je zijn mond ruikt, die vreselijk stinkt door alle wonden

-je hem bijna niet kan verstaan, met ’n gebroken gezicht praat je niet erg gemakkelijk

-de dokter na ‘n 10 dagen zegt “NU LATEN WE HEM NIET ZOMAAR MEER DOOD GAAN’’

-de overdracht van de IC naar privé-kamer geheel verkeerd gaat, waardoor ze hem behandelen als ’n voddenbaal, geen pijnmedicatie geven, niet weten dat zijn beide benen gebroken zijn

-er eindelijk ‘n arts komt die hem morfine geeft

-hij al heel snel naar huis mag, omdat ze de komende 4 weken toch niets doen

-hij thuis komt als ‘n 18 jarige baby, die niets zelf kan

-je hem s’nachts hoor kreunen (soms zelfs gillen van de pijn) omdat hij zich draait in zijn slaap

-je zijn verdriet ziet, omdat zijn lief het uitmaakt, omdat ze het niet ziet zitten met “zo ene”

-je zijn verdriet ziet over de lelijke littekens en over zijn gezicht dat niet meer symmetrisch is

-hij ontdekt dat z’n ene been korter is dan het andere en dat daar niets aan gedaan kan worden

-de tweede operatie aan z’n gezicht nog niet ’t gewenste resultaat heeft opgeleverd

-zijn hand 2,5 cm smaller is dan z’n andere hand

-de functie zich nooit helemaal zal herstellen

-de pijn blijft, en een operatie toch “ingrijpend” zal zijn

-de smaak niet terugkeert

-de reuk niet verbeterd

-het gevoel in z’n gezicht niet verbeterd

-je ziet hoe hij zich schaamt als daardoor het eten uit z’n mond loopt en hij voelt het niet

-hij zich afvraagt: “al die straling, dat kan toch niet goed zijn”, “zou ik eigenlijk nog wel vruchtbaar zijn”,narcose is toch eigenlijk heel slecht voor je hersenen “komt ’t eigenlijk nog wel goed met mij”

-je merkt dat hij zich steeds slechter kan concentreren

-hij steeds onhandiger wordt, en nog erger; hij ’t zelf merkt

-je zoon in ’t ziekenhuis wordt opgezocht door de veroorzaker van al dit leed, die alle goeds beloofd, bevestigd dat ’t zijn schuld was, en dat hij contact blijft houden.

-je ziet hoe blij hij daar mee was

-je ziet hoe teleurgesteld hij was, toen Reynders vervolgens niets meer van zich laat horen

-je ziet hoe kapot hij ervan was toen bleek dat Reynders op 30-11 zijn verklaring al gewijzigd had

-je zoon vervolgens alle moed laat zakken

-hij verwacht dat AXA nu wel wat laat horen,want ook de Procureur des Konings acht Reynders schuldig

-je je zoon intens verdrietig ziet, omdat AXA niets laat horen

-hij zich steeds afhankelijker voelt van ons, en bang is dat AXA nooit gaat betalen

-hij nog meer slechte berichten krijgt: meer operaties, naar een longarts vanwege de erger wordende kortademigheid, …

-hij van AXA niet naar de tandarts mag, waar hij naar uitkeek, maar eerst naar ’n tandarts van hun moet

-je zoon door de telefoon zegt “mam, ik kom nooit meer thuis!”

-de volgende dag blijkt dat hij deze ellende niet meer aan kon

-je een crematie moet regelen voor je kind

-hij dood in z’n kist ligt en je hem nog steeds nergens aan durf te raken, dan alleen zachtjes over z’n haar kan aaien, nog steeds bang dat je hem pijn zal doen

-Reynders en AXA zelfs dan nog niets laten horen

-oma (die hier in huis was) niet meer eet en drinkt, zodat ze exact 3 weken na hem overlijdt

-z’n broertje zich steeds meer terugtrekt en er aan onderdoor dreigt te gaan, zijn onbezorgde jeugd en toekomst zijn weg

-z’n zus, die door het ongeluk, haar schooljaar verloor, geen raad meer weet, want terug naar de school waar ze allebei zaten wil ze niet meer, ook haar toekomst en haar jeugd zijn weg

-je zo’n brief als deze moet schrijven

-je van AXA bonnetjes moet overleggen van onkosten die er gemaakt zijn

-er gezeurd wordt over kwartjes en dubbeltjes

-iemand van AXA zegt dat je kind één euro waard is


Wij hadden een geweldige zoon, die werd ons op 29-11-2006 gedeeltelijk afgenomen door Reynders, maar we hadden hem nog. Hij had een gouden toekomst voor zich: hij zag er goed uit, was populair op school en bij de meisjes, hij zat eindelijk op kot, deed eindelijk de studie die hij graag wou, was dolverliefd, en zij ook op hem, had eindelijk zijn droomauto. Kortom, het leven kon niet mooier zijn dan nu. Dat alles is hij kwijt geraakt door Reynders, maar door de leugens van Reynders raakte hij ook nog het vertrouwen in mensen kwijt, en AXA heeft Reynders daarbij geholpen door niet te kijken naar de feiten. Wij hadden alles, een groot huis gevuld met 3 gezonde vrolijke kinderen, veel vrienden en gelach.
Wij zullen nooit weten hoe ’t is als hij z’n eindexamen doet, als hij zijn studie op het hoger onderwijs afsluit, wij zullen hem nooit zien met zijn vrouw en kinderen. Voor ons is er geen toekomst meer, er kan geen feestdag meer zijn als hij er niet bij is, wij moeten leven met het grootste gemis dat er bestaat, we hebben nog steeds dat mooie grote huis met alles erop en eraan wat ’n mens zich wensen kan, alleen nu is het gevuld met 2 verdrietige kinderen en héél véél tranen en waarom? Alleen maar omdat Reynders er nog even snel voor door ging, alles nog erger maakte door erover te liegen en door AXA, die Reynders daarbij hielp. Want dat is héél véél goedkoper.
Morgen zou Timothy 20 jaar zijn geworden.