"Verzekeraar en
aanrijder maakten m'n zoon kapot"
"Mam, ik komt nooit meer naar huis", zei Timothy Nijs op 15 juni aan de telefoon tegen z'n moeder.
Diezelfde avond stapte de 19-jarige student uit het leven.
Timothy's vrienden begonnen een kruistocht en een website tegen de volgens hen echte verantwoordelijken voor Timothy's dood: de Riemstenaar die hem op 29 november aanreed en diens verzekeraar AXA.
Op 29 november was Timothy onderweg van thuis in Strampoy (een Nederlands-Limburgse buurgemeente van Bocholt) naar Genk, waar hij op kot zat. Rond half zes reed Timothy op de Weg naar Zwartberg in Meeuwen, toen plots een Land Rover uit een zijweg de voorrangsweg opdraaide.
Te plots, aldus Timothy's moeder Marly Nijs: "Timothy's remwag was amper 19 meter."
Getuigen zeiden achteraf: "Hij had geen enkele kans."
Een gruwelijke botsing was onvermijdelijk: "Timothy zat drie kwartier gekneld in de auto, terwijl die brandde. Hij was al die tijd bij bewustzijn. Toen de hulpverleners hem lossneden, waren ze in paniek: het bloed kwam er zo uitgespoten dat ze vreesden dat hij het ziekenhuis niet meer ging halen", zegt Marly.
Ongelofelijk grof
"Verkeerstechnisch gezien was het een heel simpel ongeluk", zegt Marly. "En daar leek de aanrijder het eerst ook eens mee te zijn. Die is Timothy komen opzoeken in het ziekenhuis. Hij erkende in fout te zijn en zei dat z'n verzekering wel voor alles zou zorgen." "Achteraf hoorden we dat hij, al de dag na het ongeluk, zijn schuldbekentenis had gewijzigd. Van beloofde latere bezoekjes aan Timothy is er nooit meer iets gekomen. Een ongeluk kan iedereen overkomen. Je staat niet op met de idee: 'Vandaag ga ik iemand aanrijden'. Maar achteraf zoiets doen, dat is ongelofelijk grof.
Zielig menneke
Die psychische belasting kwam bovenop een niet zo vlottende fysieke revalidatie.
Voor z'n ongeluk was Timothy supersportief en pijnlijk langzaam werd duidelijk dat hij dat nooit meer zou zijn: "Vroeger ging hij elke morgen hardlopen, elke avond fitnessen. Hij fietste ook nog eens erg veel. Bij het ongeluk werd Timothy's hele gezicht gebroken, met daarbij nog breuken in beide handen en benen en aan de pols. Geen enkele tand zat nog vast.
Maar omdat hij zo levenskrachtig was, kon hij op 16 december al naar huis."
"Ze zeggen wel dat ik een jaar moet revalideren, zei hij, maar ik ben er zo weer bovenop."
Helaas: na de operatie bleek z'n ene been twee centimeter korter dan het andere, de linkerhelft van z'n gezicht bleef gevoelloos en in het vooruitzicht stond nog een lange reeks operaties. En omdat het ongeval betwist werd, draaide niet AXA maar Marly Nijs en haar man Vincent Bergh op voor alle kosten.
"Het was zo'n fiere jongeman, en nu was hij zo'n zielig menneke.
Toen werd duidelijk dat hij niet klaar zou zijn voor een nieuw schooljaar aan Regina Mundi, ook omdat er zoveel trappen in dat gebouw zijn. De psychische belasting door de betwisting van de aansprakelijkheid was de spreekwoordelijke druppel."
Nadat Timothy zich op 15 juni van het leven beroofde, begonnen z'n ouders een website om hun verhaal te doen en hun gram te halen bij hen die zij zien als mede-verantwoordelijken voor Timothy's dood: "Die man en AXA hebben Timothy letterlijk en figuurlijk geestelijk en lichamelijk kapot gemaakt !"